2019 voi olla muutoksen vuosi – se riippuu nyt meistä

    POW oli näyttävästi mukana syksyn ilmastomarssilla. Kuva: Aino Huotari

Kun puuhailee ilmastoasioiden ja ilmastopolitiikan parissa, sitä tottuu pettymyksiin. Vaikka olemme tienneet jo vuosikymmeniä, mitä meidän pitää tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, ovat teot toistaiseksi jääneet aivan riittämättömiksi. Muutoksen tuulet puhaltavat nyt kuitenkin voimakkaasti ja olemme ison murroksen kynnyksellä.

IPCC:n ilmastoraportti näyttää herättäneen monet. Harvoin on Suomessa puhuttu näin paljon ilmastonmuutoksesta. Moni pohtiikin nyt, mikä olisi se kaikkein tärkein ilmastoteko. Onko se lentämisen vähentäminen, siirtyminen kasvispainotteiseen ruokavalioon vai sittenkin asunnon sähkösopimuksen vaihtaminen uusiutuvaan energiaan?

Kaikki edellä mainitut teot ovat tärkeitä. Ne eivät kuitenkaan riitä, sillä kaikki eivät näihin vapaa­ehtoisiin ilmastotalkoisiin osallistu. Vapaamatkustajia on liikaa.

Jos Suomi haluaa tehdä oman osuutensa maapallon lämpenemisen rajoittamisesta 1,5 asteeseen, on maamme oltava reilun kymmenen vuoden päästä hiilineutraali. Suomalaisten vuosittaisen hiilijalanjäljen pitää tippua nykyisestä kymmenestä tonnista kolmeen tonniin vuoteen 2030 mennessä. Nykyinen elämäntapamme ei näillä spekseillä ole mahdollista.

Tarvitaan siis yhteiskunnan rakenteiden ja lainsäädännön muutoksia, joilla varmistetaan, että joka ikinen suomalainen kantaa vastuunsa ilmastonmuutoksen hillitsemisestä.

Voimme syyllistää päättäjiämme riittämättömistä ilmastotoimista, mutta ainakin Suomen kaltaisissa demokratioissa todellinen syyllinen taitaa katsoa itse kutakin meistä peilistä. Päättäjämme tekevät juuri sellaista ilmastopolitiikkaa, jota me kansalaiset ja äänestäjät heiltä vaadimme.

Suurin osa nykyisen eduskunnan kansanedustajista on ilmastopolitiikan osalta pihalla kuin lumiukot. Ei tämä pelkästään heistä johdu. Heidät on valittu eduskuntaan hoitamaan ihan muita asioita.

Suomen ilmastopolitiikka muuttuu kunnianhimoisemmaksi vasta, kun kansalaiset alkavat riittävissä määrin sitä vaatimaan.

Ilmastomarssi eduskunnan eteen 20.10.2018. Kuva Aino Huotari

Joulu tuli tänä vuonna kaikille ilmastoaktiveille etuajassa, kun lähes kaikki eduskuntapuolueet linjasivat tällä viikolla, että Suomen ilmastopolitiikan kunnianhimon tasoa nostetaan reippaasti. Päätöksen taustalla vaikutti syksyn mittaan lisääntynyt kansalaisten paine, jonka yksi huipentuma oli kaikkien aikojen suurin Suomessa järjestetty ilmastomarssi lokakuun lopussa.

Nyt on tärkeintä pitää painetta yllä, jotta puolueiden lupaukset realisoituvat tekoina. Kaikki puhuvat nyt ilmastovaaleista. Ilmastovaalien tekijän viittaa on soviteltu niin puolueiden, ehdokkaiden kuin mediankin harteille. Nämä ovat kaikki tärkeitä ryhmiä. Lopulta ilmastovaalit tehdään kuitenkin äänestyskopissa. Sieltä saa juuri sitä mitä tilaa.

Kirjoittaja Niklas Kaskeala on Protect Our Winters Finland ry:n puheenjohtaja.