Äänestä lompakollasi – ja salkullasi – talvien puolesta

POWin – ja POWin ystävien tavoitteena on kestävä ja vähähiilinen tulevaisuus, johon jokainen voi omilla teoillaan ja valinnoillaan vaikuttaa. Eräs yksilöltä varsin vähän vaativa, mutta mahdollisesti suuriakin muutoksia aikaansaava vaikuttamiskeino on lompakolla äänestäminen.

Lompakolla äänestäminen nähdään useimmiten osto- ja kulutusvalintoina, mutta yhtä lailla rahoillaan voi vaikuttaa myös sijoittamalla. Etenkin sijoittamalla rahastoihin tai suoraan yhtiöihin, jotka pyrkivät torjumaan ilmastonmuutosta. Nämä yritykset voivat kehittää tai toimittaa energiatehokkaampia ja vähäpäästöisempiä vaihtoehtoja tai niillä voi olla osaamista, jota muut haluavat ostaa. Ilmastotietoisen sijoituskohteet eivät rajaudu energia- ja raskaan teollisuuden yhtiöihin, vaan yhtä lailla tehokkuutta lisääviä palveluita, aikaa ja kulutusta kestäviä tekstiilejä, hävikkiä vähentäviä tai kasvisruokia valmistavat yhtiöt voivat sopia tällaiseen salkkuun.

Ilmastotietoista tai vastuullista sijoittamista, ei pidä sekoittaa hyväntekeväisyyteen, sillä sijoitetuille rahoille voi odottaa myös varsin kohtuullista tuottoa. (Katso vaikka, miten Beyond Meatin kurssi on kehittynyt puolessa vuodessa!) Ympäristön kannalta kestävästi toimivissa yrityksissä toiminnan jatkuvuus ei useimmiten ole vaakalaudalla tiukentuvien päästörajojen ja vihaisten kansalaisten painostuksen myötä. Ja yllättävät, esimerkiksi ilmastonmuutoksen aikaan saamat, venheen keikauttavat riskit ovat usein suht hyvin hallinnassa.

On toki hyvä ymmärtää, että sijoittamalla ei voi pienentää omaa hiilijalanjälkeään, sillä henkilökohtaiset päästöt eivät sijoittamalla miksikään muutu. Sen sijaan sijoittamalla voi suunnata pääomia yrityksiin, jotka vähentävät päästöjä ilmakehään omalla toiminnallaan.

Sulje pois pahimmat päästelijät

Ensimmäinen askel ilmastotietoisen (pien)sijoittajan valinnoissa on poissulkeminen. Eli niiden sijoituskohteiden tunnistaminen, johon ei ainakaan ole syytä rahojaan laittaa. Tällaisia ovat etenkin yhtiöt, joiden liiketoiminnassa fossiiliset polttoaineet ovat merkittävässä roolissa. Näihin kuuluu niin kivihiiltä käyttäviä energiayhtiöitä kuin diesel-autojen valmistajia. Toisaalta ilmastoa kuormittaa myös lihateollisuus tai jatkuvasti uutta heikkolaatuista vaatemallistoa ja tekstiilijätettä synnyttävä muotibisnes.

Poissulkeminen ei varsinaisesti ole vielä sijoittamista, mutta piensijoittajalle se on yllättävän voimaannuttava menetelmä. Tietoinen valinta: tuohon firmaan en sijoita, antaa tunteen aidosta päätöksestä ilmaston puolesta. Ettei rahojaan ole työntämässä ainakaan kaikkein vastuuttomimpiin vaihtoehtoihin. Mieluummin johonkin muualle.

Sijoita kohteisiin, joilla on kirkas tulevaisuus

Jos poissulkeminen on ensimmäinen askel, seuraava on suosiminen. Se tarkoittaa piensijoittajan maailmassa niiden sijoituskohteiden valintaa, joiden toiminnan soisi jatkuvan ja joiden toiminta on kestävällä pohjalla.

Helpoin vaihtoehto piensijoittajalle ovat vastuulliset rahastot, joita jo lähes jokainen suomalainen pankki tarjoaa. Esimerkiksi Nordealla on Ilmasto ja ympäristö -rahasto ja OP:lla on sekä Ilmasto että Vähähiilinen maailma -rahastot. (Katso ihmeessä oman pankkisi rahastotarjonta!)

Lähes yhtä helppo valinta ovat vastuulliset ETF:t eli pörssissä osakkeiden tapaan ostettavissa olevat rahastot. Esimerkiksi markkinapaikka Nordnet helpottaa matalan hiiliriskin ETF:ien etsintää merkitsemällä ne palvelussaan vihreällä lehdellä.

Nordnetin määrittelemä pieni hiiliriski ei kerro ainoastaan matalista hiilidioksidipäästöistä, vaan myös siitä, miten suuri riski vähempihiiliseen talouteen siirtyminen on sijoituskohteelle.

Ehkä hankalin rasti vastuulliselle piensijoittajalle on suoraan osakkeisiin sijoittaminen. Mistä vastuulliset ja ilmaston kannalta positiiviset firmat tunnistaa? Osakkeita ostaessa on oleellista ymmärtää firmojen bisneslogiikka. Onko se ylipäätään kestävällä pohjalla: miten yhtiö toimii ja mihin voiton tavoittelu perustuu? Nojaako toiminta ilmastoa kuormittaviin raaka-aineisiin tai lopputuotteisiin? Tarkemmin mahdollisten sijoituskohteiden vastuullisuuteen voi perehtyä firmojen vastuullisuusraporttien avulla.

Mikäli omat taidot ilmasto-analyysien tekoon arveluttavat, voi hyödyntää ammattilaisten osaamista ja poimia rusinoita heidän pullistaan. Ilmastorahastojen ja ETF:ien kuvauksista löytyy tiedot rahastoihin valikoiduista yrityksistä, jolloin näitä listoja tutkimalla löytää melko helposti sijoitusammattilaisten valitsemia ilmastonmuutoksen kannalta kestäviä firmoja.

Myös CDP (entiseltä nimeltään Carbon Disclosure Project) arvottaa yhtiöitä ilmastonmuutokseen, vedenkäyttöön ja metsäkatoon, sekä etenkin niiden hallintakeinoihin liittyen. Parhaat yhtiöt kussakin kategoriassa pääsevät A-listalle ja vuosittain päivittyvän listan voi tarkistaa täältä.

Kenties näistä löytyy omaan sijoitussalkkuun sopivia kohteita?

Sijoita arvojesi mukaisesti

Vastuullinen ja ilmaston kannalta kestävä sijoittaminen perustuukin oikeastaan pohdintaan: Millaisessa toiminnassa haluan olla omistajana mukana? Omien arvojen mukainen sijoittaminen tuo mukanaan (kenties muhkeiden tuottojen lisäksi) tietyn levollisuuden. Oma salkku kainalossa ei hävetä.

Sijoitus ilmaston kannalta kestäviin yhtiöihin on sijoitus tulevaisuuden ja talvien säilymisen puolesta.

 

Kirjoittaja Kaisa Kurittu on yrittäjä ja vastuullisuusviestinnän asiantuntija Ratkaisutoimisto Vinhassa. Kaisa haluaa lisätä keskustelua ja osaamista vastuullisesta piensijoittamisesta, jotta myös tulevilla sukupolvilla on mahdollisuus nauttia lumisista talvista.

 

Kirjoittaja Kaisa Kurittu on yrittäjä ja vastuullisuusviestinnän asiantuntija, joka viettää talvet mieluiten sukset jalassa, laduilla tai tunturiretkillä.