Uusi IPCC-raportti varoittaa: arktiset alueet lämpenevät odotettua nopeammin

Meille lumen ja jään rakastajille uusin Kansainvälisen ilmastopaneelin, IPCC:n erikoisraportti on lohdutonta luettavaa. Tällä kertaa kohdennuksena oli se, miten ilmastonmuutos vaikuttaa meriin ja rannikkoalueisiin sekä arktisille alueille ja vuoristojen ekosysteemeihin. 

POW koosti listauksen raportin viesteistä. Tässä jälleen kuusi syytä, miksi toimeen kannattaa tarttua heti. 

  1. Pohjoisessa ja napa-alueilla ilmastonmuutos etenee nopeammin kuin muualla maailmassa. Vauhti on jopa ennakoitua nopeampaa. Suomen ilmaston ennakoidaan lämpenevän ennen kaikkea talvella – ja talviset lämpötilat kohoavat jopa 2–7 astetta. Lapissa lumipeite ohenee, mutta etelässä lumiset päivät vähenevät dramaattisesti. Lunta on enää silloin tällöin, kuten Keski-Euroopassa nykyisin.
  2. Ilmastonmuutos aiheuttaa arktisille alueille peruuttamattomia muutoksia. 
  3. Merenjää on pohjoisten alueiden sademetsä: monet lajit ovat riippuvaisia siitä ja jään sulaessa niiden elinympäristöt katoavat.
  4. Ilmastonmuutoksen nopea eteneminen uhkaa arktisten alueiden kulttuureja ja yhteisöjä – ja muutos on jo käynnissä. myös vuoristojen ja arktisten alueiden lajit kärsivät. 
  5. Arktisten alueiden lämpeneminen vaikuttaa myös muualle maailmaan, kun viilentävä vaikutus vähenee.
  6. Jään ja lumen sulaminen kiihdyttää lämpenemistä edelleen, koska maa heijastaa valoa ja lämpöä huonommin takaisin. Sulaminen on itseään ruokkiva kehä.

Meillä on 10 vuotta aikaa vähentää päästöjä 80 %. Silloin saamme pysäytettyä ilmaston lämpenemisen 1,5 asteeseen. 

Mitä sinä voit tehdä jo tänään? Seuraa POWin polun askeleita kohti kestävää elämäntapaa.

Lue lisää IPCC:n erikoisraportista esimerkiksi Ylen jutusta.